Monday, 10 November 2014

Moga kita bersama di Jannah-Nya.

Bismillah.

Assalamu'alaikum wbt.

Apabila penghuni syurga telah masuk ke dalam syurga, lalu mereka tidak menemukan sahabat-sahabat mereka yang selalu bersama mereka dahulu sewaktu di dunia, mereka akan bertanyakan tentang sahabat mereka kepada Allah, "Ya Rabb, kami tidak melihat sahabat-sahabat kami yang dahulunya sewaktu di dunia selalu solat bersama kami, puasa bersama kami."

Maka Allah s.w.t berfirman, "Pergilah kamu ke neraka, lalu keluarkanlah sahabat-sahabatmu yang dihatinya ada iman walaupun hanya sebesar zarah." (Hadis Riwayat Imam Ibnul Mubarak dalam kitab Az-Zuhd).

Imam Hassan al-Basri berkata, "perbanyakanlah sahabat-sahabat mukminmu kerana mereka mempunyai syfaat di hari kiamat nanti."

Imam Ibnul Jauzi pernah berpesan kepada sahabat-sahabatnya sambil menangis, "jika kalian tidak menemukanku nanti di syurga bersama kalian, maka bertanyalah kepada Allah tentangku: "wahai Rabb kami, Hamba-Mu si fulan sewaktu di dunia selalu mengingatkan kami tentang Engkau, maka masukkanlah dia bersama kami di syurga-Mu."

Sahabat-sahabatku, mudah-mudahan dengan ini, aku telah mengingatkanmu tentang Allah. Aku berharap agar aku dapat bersamamu di syurga dan bersama reda-Nya. Aku mohon pada-Mu, kurniakanlah aku sahabat-sahabatku yang mengajakku untuk tunduk patuh dan taat kepada syariat-Mu. Kekalkanlah persahabatan kami hingga kami bertemu di akhirat kelak.

Wahai sahabatku, jangan lupa bertanya tentangku nanti jika aku tiada di syurga. :'(Salam sayang, 

Qusyaimah Rosman.


Sumber: Ustaz Ahmad Dusuki Abd Rani

No comments:

Post a Comment