Saturday, 10 January 2015

Coretan III

Bismillah.

Assalamu'alaikum wbt dan salam ukhuwah.

Sedar tak sedar sudah 10 hari kita melewati hari-hari di bulan Januari ini. Terlalu pantas masa yang berlalu. Keadaan di USM ini juga makin sunyi kerana ramai yang telah pulang ke kampung halaman. Sedih perih hanya mampu disimpan dalam hati tatkala melihat rakan-rakan menarik bagasi mereka untuk pulang bertemu bonda dan ayahanda tercinta. Tidak mengapa, mungkin ini juga satu bentuk pengorbanan kepada diri sendiri, keluarga, cita-cita dan negara. Mungkin terselit 1001 hikmah yang tidak pernah kita tahu. Mungkin Allah telah takdirkan jalan ini untuk aku sebab dia tahu aku kuat. Aku mampu harungi liku-liku ujian yang Dia beri sebab Dia tahu, Dia takkan uji hamba melebihi kemampuan hamba-Nya. 

Hari Selasa ni merupakan kertas terakhir yang perlu aku duduki untuk semester ni. Harap Allah bantu supaya dapat jawab dengan tenang dan mudah. Tinggal lagi 2 semester perjuangan aku sebagai pelajar Ijazah Muda. Inshaa Allah, lepas ni melangkah ke jalan seterusnya, Master! Doakan! Untuk rakan-rakan yang dah tamat peperiksaan untuk semester ni semalam, selamat bercuti dan selamat pulang ke kampung. Luangkanlah masa kalian dengan keluarga sepuasnya sebab makin kita besar, makin jauh jarak kita dengan keluarga. Kadang kala betul juga kata nenek aku, "kalau kita ada duit, kita selalu tak cukup masa tapi kalau kita tak da duit, banyak je masa kita yang terluang." Mungkin aku ada segalanya, cuma aku belum cukup bahagia dan membahagiakan mama dan papa aku. In shaa Allah, suatu hari nanti! 

Okeylah, makin lama menulis, makin sebak hati ni. Mungkin disebabkan rindu yang menggunung dan terselit rasa cemburu sebab lihat kawan-kawan lain dah boleh balik rumah. Huuuuu. Mama, papa, angah, adik, kita jumpa bulan Feb nanti, in shaa Allah. Moga Allah lindung keluarga aku. 

Sekian. 


Salam sayang,
Qusyaimah Rosman. 

No comments:

Post a Comment