Thursday, 19 February 2015

Instax Mini 8

Bismillah,

Assalamu'alaikum wbt and hi.

Hai semua, apa khabar? Moga sentiasa dalam lindungan dan rahmat Allah. :) Selamat menikmati cuti bagi rakan-rakan yang sedang bercuti walaupun cuti semakin menghampiri penghujungnya. 

Tak tahu nak mula macam mana, nak luah macam mana tetapi saya cuma ingin berterima kasih kepada rakan saya, Nurafif sebab dia dah buat kejutan pada malam sebelum saya bertolak ke Terengganu dengan menghadiahkan saya sesuatu yang telah lama menjadi idaman saya. Heeee. Nak tahu apa dia? Taraaaaa...

Pinky Instax Mini 8 
Mulanya, dia kata nak datang pulangkan buku-buku saya yang dia pinjam. Saya pun tak syak apa-apa sebab dia memang ada pinjam buku-buku saya dan saya pun ok jelah masa dia nak datang rumah. Bila dia datang tu, dia bagi satu beg. Masa tu saya tak lihat pun lagi kandungan beg tu sebab nak cepat dan saya terus ucap terima kasih. Mama dan papa dah tunggu sebab masa tu memang nak bertolak ke Terengganu dah. Saya pun bergegas naik ke bilik nak simpan buku-buku saya sebab malas nak bawa. Tiba-tiba hati ni tergerak nak lihat apa kandungan dalam beg tu. Allahu, terkejut saya sebab ada kamera comel ni dalam beg tu. Nak kata teruja, terharu, gembira tu tak tahu nak kata macam mana sebab perasaan ni bercampur baur. Hmmm. Saya terus ambil kemera ni bersama-sama kotaknya sekali lari bawa masuk dalam kereta. Hahaha. Excited. 

Setelah 3 hari si comel ni ada dengan saya, baru hari ni nak cuba guna. Sebelum guna, adalah cuba cari di YouTube macam mana nak gunakan kamera ni. Hehe. So, ini video yang ditemui,


Teruja kot dapat kamera comel ni. Haha. Lepas ni bolehlah tangkap gambar sebagai kenangan banyak-banyak. Heeee ^_^

Here are few tips from http://www.wanista.com/in-trend-info-mengenai-kamera-polaroid-dan-instax/ for this camera:

Tips
  •  Untuk filem kamera Polaroid, anda tidak boleh mendedahkan gambar pada cahaya matahari terlalu lama kerana ia akan menyebabkan gambar cepat pudar.
  • Simpan filem kamera Polaroid di tempat yang sejuk seperti di dalam peti ais untuk membuatkan ia tahan lebih lama.
  • Keluarkan bateri dari kamera jika anda tidak menggunakan kamera supaya kamera tahan lebih lama dan tidak mudah rosak.
  • Untuk filem Polaroid, selepas mengambil gambar anda perlu menutup gambar dari sinaran cahaya matahari iaitu dengan menterbalikkan gambar dan biarkan sehingga 30minit sehingga gambar siap.
  • Jangan goncang gambar selepas ia keluar dari kamera. Ia akan menyebabkan gambar rosak dan gambar yang dihasilkan tidak siap dengan sempurna.
  • Jangan mengharapkan keputusan yang menakjubkan dari setiap gambar. Keindahan gambar Polaroid dan Instax adalah ianya tidak sempurna seperti gambar dari kamera digital.

Okeylah, sampai sini saja dulu sebab malas nak tulis panjang-panjang. Maklumlah masih dalam mood 'bercuti.' Hehehe. Akhir kata, THANK YOU SO MUCH AFIF for fullfill my wishes. ^_^Salam sayang,
Qusyaimah Rosman. 

No comments:

Post a Comment