Saturday, 2 January 2016

Tahun Baru Masihi 2016

Bismillah.

Assalamu'alaikum wbt dan salam mahabbah.

Syukur alhamdulillah, Allah masih memberikan kita kesempatan untuk terus menikmati kehidupan ini. 2015 telah berlalu meninggalkan kita dengan kenangan yang tercipta di dalamnya. Moga pada tahun 2016 ini kita dapat mencipta sesuatu yang lebih bermakna agar dapat menjadi memori indah dalam sejarah kehidupan kelak. 

Allah, cepatnya masa berlalu. Tinggal lebih kurang dua minggu sahaja lagi diri ini bakal menamatkan pengajian ijazah sarjana muda. Terasa masa yang berlalu bagai angin lalu yang kadang kala membuatkan kita terleka tatkala angin yang segar berhembus dan menampar lembut diri ini dan hanya akan tersedar tika bahang mula melahirkan keringat pada tubuh kerdil ini. Pelbagai memori manis dan pahit yang telah tercipta di sini. Universiti Sains Malaysia pasti akan sentiasa segar dalam kotak ingatan hingga ke akhirnya. Terima kasih Allah atas kenangan yang sangat bermakna ini. :)

Buat mama, papa dan adik-adik tercinta, tanpa kalian jasad ini seakan-akan mati. Jiwa ini pastinya kosong. Terima kasih kerana senantiasa di sisi, menemani kala sepi dan menyuntik kata-kata semangat sebagai pemangkin diri. Terima kasih mama dan papa kerana melahirkan, membesarkan dan mendidik diri ini hingga ke hari ini. Hanya Allah yang mampu membalas segalanya.

Untuk skuad Kala Rimba yang dirindui, sesungguhnya kalianlah keluarga terbesar yang pernah saya miliki sepanjang berada di USM ini. Walau pun kadang kala ada masa kita bermasam muka, terguris hati, terlepas kata namun semua itu bukan pengkakhiran sebuah cerita. Cerita ini akan kekal selamanya sebagai sebuah ceritera yang indah dan bakal dikenang saat hati-hati kita merindui satu sama lain. Terima kasih atas perkenalan yang sangat bermakna ini.

Untuk rakan-rakan seperjuangan sastera yang disayangi, kalian juga amat bermakna pada saya. Kerenah, ragam dan tingkah kalian begitu menghiburkan. Terasa rugi kerana saya amat jarang meluangkan masa bersama-sama kalian. Tidak mengapalah kerana rindu ini akan selamanya tersemat di hati meskipun kalian jauh di mata. Insyaa Allah, jika diizinkan, jika jasad masih bernyawa, kita pasti akan bersua pada hari kita bergraduasi nanti.

Untuk kamu yang saya kasihi, semoga Allah menyatukan kita pada saat dan waktu yang diatur Ilahi. Semoga dipermudahkan segalanya nanti. Jaga iman, jaga diri, jaga hati. 

Untuk semua yang pernah hadir dalam hidup ini, terima kasih kerana kalian pernah menjadi sebahagian daripada sejarah hidup yang amat bermakna. Semoga kalian senantiasa dalam lindungan dan rahmat Allah. Moga kalian terus berjaya dalam hidup. Terima kasih atas segalanya. Salam sayang,
Qusyaimah Rosman.

No comments:

Post a Comment