Tuesday, 16 February 2016

Panduan Permohonan Nikah

Bismillah.

Assalamu'alaikum wbt.

Siang tadi semasa scroll di FB terjumpa Puan Razz berkongsikan prosedur permohonan nikah. Saya share di sini untuk rujukan akan datang. Hehe. Kalau share di wall, takut-takut tidak jumpa pula apabila sudah sampai masanya nanti. Hehe =P

Menurut beliau, permohonan nikah untuk negeri Johor hanya boleh dibuat 3 bulan sebelum tarikh pernikahan. Sekiranya permohonan dibuat terlalu awal, permohonan tersebut tidak sah. Permohonan ini bergantung pada negeri masing-masing.

Untuk pasangan yang berlainan negeri, pihak lelaki perlu lakukan dulu proses permohonan tersebut untuk mendapatkan "surat kebenaran luar negeri" daripada pihak lelaki. Pihak lelaki perlu mengisi dan menyelesaikan permohonan tersebut terlebih dahulu dan setelah selesai, serahkan surat tersebut kepada pihak perempuan. Kalau sama negeri dan daerah tidak perlu surat kebenaran tersebut, tetapi kalau sama negeri dan berlainan daerah prosedurnya sama seperti berlainan negeri.

Sementara menunggu pihak lelaki uruskan borang permohonan mereka, pihak perempuan bolehlah uruskan mana-mana yang patut terlebih dahulu.

Langkah-langkahnya:

1- Masuk ke laman web ini http://encr.johor.gov.my/ dan pilih no 2 daftarkan sebagai pengguna baharu. Apabila keluar terma dan syarat, tekan butang terima. Selepas itu, masukkan no ic dan tekan daftar.

2- Dalam masa lebih kurang 5 minit, kita sudah boleh log in sebagai ENCR Johor.

3- Ada satu column kena masukkan Id ENCR pasangan. Sekiranya pasangan bukan dari Johor, abaikan. Lengkapkan yang mana perlu sahaja.

4- Setelah log in, tekan permohonan baru nikah. Isikan kesemua keperluan yang diminta (etc: profil diri, borang wali dll). Isi dengan selengkapkan. Mana-mana yang tidak berkaitan abaikan. Bahagian wali wajib ikut turutan. Kalau masih ada ayah, letak ayah yang pertama. Kalau dah tak ada ayah, letak ikut turutan. Rujuk aliran wali kalau tak pasti!

5- Jika sudah selesai, klik "hantar permohonan." Kalau dah klik, dia akan paparkan column dokumen, di situ boleh semak status permohonan sama ada belum dihantar atau semakan pejabat daerah.

6- Cetak semua borang yang ada sebagai langkah berjaga-jaga. Kalau apa-apa jadi kita ada bukti.

7- Selepas itu, kita akan diberikan checklist dokumen yang kita perlu sediakan sebelum kita hantar semua borang tu ke pejabat kadi daerah.

8- Antara dokumen yang diperlukan:

*kad pengenalan asal dan salinan
*slip permohonan pernikahan online
*borang pengesahan saksi kebenaran pernikahan beserta salinan kad pengenalan saksi (diisi dan ditanda tangan oleh BUKAN ahli keluarga sebagai pengesahan. Boleh minta rakan lelaki tanda tangan. Dia tak ada masa nikah pun tak apa.)
*salinan kad pengenalan wali
*surat akuan bujang/ janda/ duda, boleh dapatkan dari majikan jika majikan Islam. Jika tidak bekerja/ majikan bukan Islam, boleh dapatkan daripada penghulu kampung. 
*surat pengesahan bermastautin (boleh dapatkan daripada penghulu)
*borang pengesahan HIV test
*salinan sijil pra perkahwinan 
*salinan sijil kahwin mak ayah
*surat kebenaran nikah luar kawasan daripada pasangan (jika pasangan luar negeri/ daerah)

9- Fotokopi semua dokumen yang dinyatakan. So, ada dua. Satu yang asal dan satu lagi salinan.

10- Bawa semua dokumen ni pergi pejabat kadi daerah masing-masing. Jika pasangan sama daerah, kena pergi sama-sama kalau lain-lain, pergi sendiri je.

11- Siap sedia sebab pejabat kadi negeri Johor akan ada interview untuk bakal pengantin. Jangan risau, soalannya senang-senang dan kalau tak dapat jawab, insyaa Allah tak kena marah. Hehe.

12- Sudah selesai interview, kita perlu dapatkan borang pink tetapi dikenakan sedikit bayaran. Pihak kadi akan berikan no telefon imam yang akan nikahkan kita, dan kita hubungi imam tu untuk tetapkan tarikh nikah serta serahkan borang tersebut pada dia. Pastikan ingatkan dia 2-3 hari sebelum nikah.

Semoga bermanfaat untuk semua pasangan yang bakal membina masjid. Moga hubungan kalian berkekalan hingga ke Jannah-Nya. Amin. =) Terima kasih atas perkongsian ini Puan Razz. Moga Allah memberikan kemudahan dan kebahagiaan pada puan dan keluarga. Insyaa Allah. ^_^

Salam sayang,
Qusyaimah Rosman. 

No comments:

Post a Comment