Wednesday, 30 March 2016

Sabar dalam Reda

Bismillah.

Assalamu'alaikum wbt dan salam mawaddah.

Setiap daripada makhluk yang diciptakan oleh Allah S.W.T tidak akan pernah lari daripada ditimpa ujian. Ujian yang diberikan oleh Allah itu adalah salah satu tanda kasih Allah pada hamba-Nya. Jika ingin dibandingkan ujian yang diberikan ke atas kita dengan ujian yang ditimpakan ke atas para anbia' adalah seperti langit dengan bumi. Namun, atas dasar ketakwaan dan keimanan yang tebal dalam jiwa mereka, ujian seberat dan sebesar apa pun dapat ditempuh dengan tenang, sabar dan reda.

Firman Allah S.W.T yang bermaksud,

"Apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepada kamu (ujian) sebagaimana halnya orang-orang terdahulu sebelum kamu? Mereka ditimpa oleh malapetaka dan kesengsaraan, serta digoncangkan (dengan bermacam-macam ujian) sehingga berkata Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya: "Bilakah datangnya pertolongan Allah?" Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat." (QS. Al-Baqarah: 214) 

Mengapa kita diuji?

Firman Allah S.W.T yang bermaksud,

"Yang menjadikan mati dan hidup, supaya Dia menguji kamu, siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya. Dan Dia Maha Perkasa lagi Maha Pengampun." (QS. Al-Mulk: 2) 

Oleh itu, setiap kali ditimpa ujian, masalah dan musibah, suka saya mengingat kembali bait-bait abidah yang agung ketika zaman tabiin dahulu.

Rabiatul 'Adawiyah ketika ditanya mengenai sifat reda, jawabnya:

"Seseorang itu mampu mencapai maqam redanya apabila bergembira dengan musibah yang menimpanya seperti mana dia bergembira dengan nikmat yang diterimanya."

Maka, dengan kata-kata ini, saya sentiasa mendidik hati untuk bersyukur dengan penuh reda atas setiap kecelakaan yang menimpa saya seperti Allah melimpahkan rahmat-Nya yang tiada tolok bandingnya.

Moga saya, kamu dan kita semua senantiasa dalam pelukan kasih dan reda-Nya.Salam sayang,
Qusyaimah Rosman 

No comments:

Post a Comment